Sätta lök

Jag ska flytta den 1 februari men skulle gärna hinna njuta av lite blomsterprakt under våren på det nya boendet. Är det för sent att sätta lökar den 1 feb? Hur göra annars?

Mvh
Sandra

Odla Svarar: 

Beror på var du bor, dvs. om det är barmark och ingen tjäle, så kan man sätta tulpaner. Du får nog köpa tulpanlökarna nu, det finns säkert inget att köpa i februari. Ha dem kallt men inte i direkt frost. Du kan också plantera dem i krukor i väntan på att flytta.

Däremot måste alla andra höstlökar hinna rota sig, så dom måste komma i jorden under september-oktober. Men du kan ju sätta lökar i krukor som du sedan tar med dig. Du kan sätta lökarna i krukan nu med U-jord. Ställ krukan utomhus om ni inte har svinkallt (dvs. frost), annars ställ den i garaget e.d. kall men frostfri plats. Låt stå där största delen av vintern men kolla så de inte börjar komma upp. Om de gör det ställ krukan kallare, ner till 0-gradigt.

När du tycker att det är dags att ställa fram krukan, ca. i april-maj, kan du ställa den lite varmare och ljust (ca 10 grader). Då kommer tulpanerna snart upp och kan sedan börja tränas för utevistelsen på trappan eller altanen hos dig.

Sylvia