Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Sått äppelkärna

Hej Sylvia!
Tidigt i våras sådde jag nio st äppelkärnor från äpplen jag hade köpt i affären. Det var bara en kärna som började växa. Nu är plantan 22 cm hög med ca 20 blad, det har även vuxit till en snabbväxande del ovanpå denna som är 28 cm hög, dessa blad är större och mer känsliga om jag inte vattnat på några dagar. Är den översta delen ett skott som jag ska ta bort?

Är det svårt att få plantan att bli ett äppelträd som man kan skörda äpplen från så småningom? Jag satte den i en större kruka för några veckor sedan. Ska man ta bort alla blad och koncentrera sig på att få form på trädet först eller hur gör man. Kan man plantera den i en stor kruka och ställa ut den till nästa höst eller ska man göra det tidigare?

Hoppas på svar!
Camilla

Odla Svarar: 

Det kan gå att få fram ett gott äppel av en kärna, men lika väl kan de vara av vildäpple-typ, dvs. små och sura. Det kan man inte veta förrän den börjar ge frukt.
Att den gjorde en snabbväxande del ovanpå är effekt av jordbytet och större kruka: mer "mat" och bättre jordvolym. Byt till större kruka igen under vårvintern tills du kan plantera ut den, kanske nästa vår.

När du har en stam som du tycker är tillräcklig hög, toppar du plantan och då (om inte förr) grenar den sig. Bygg sedan kronan genom klippning, skaffa en bra beskärningsbok att titta i.

Om äpplena är sura, kan du så småningom ympa in nya sorter som är godare.

Sylvia