Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Satsa på solrosor

Hej!
Jag har tänkt att satsa stort på solrosor i år, i olika höjd, på husets framsida där det är morgon-o.f.m-sol. Vad skulle passa ihop med solrosor?

Odlingsplats finns i form av en rabatt längs huset, en rund odling mitt på gräsmattan och så har jag ibland balkonglådor under fönstrena. Huset är gult.

Vid entrén brukar jag ha några "hanging baskets" med olika blommor i. Entrén ligger i norr. Vad skulle jag kunna ha i krukorna, som då kunde passa ihop med solrosorna?

Tacksam för svar,
mvh Nina B.

Odla svarar:

Dahlia med sällskap av bl.a. violverbena och praktvädd.Jag kan tänka mig dahlior i mjuka, varma färger dock kompletterad med inslag av svala färger.

Som kantväxt kanske olika sorters ringblommor, ettåriga rudbeckior, krasse etc. som förstärker den varma färgskalan. De ljuslila jätte- och violverbenorna (Verbena bonariensis, Verbena rigida, köp plantor, lite sent att starta från frö nu), praktvädd (Scabiosa) med ljuslila blommor och kanske den mörkt blålila spanska jungfrun (Nigella papillosa 'Midnight Blue', finns i Odlas fröbutik) skulle stå för det svala. Vackra ettåriga gräs, typ fjädergräs och darrgräs, kan komplettera (se här).

Tänk på ha de högsta sorterna baktill av en avlång rabatt, resp. i mitten på en rund rabatt.

När det gäller norrsidan, det kanske är för lite sol där under dagen?

Solrosorna är ju, som namnet antyder, solens barn, och trivs inte så bra i skuggan. Kanske kan du satsa på liljor på norrsidan? Lilium speciosum, t.ex.

Den enstaka blomman på jätteverbenan är liten men lysande.Bildtext: Dahlia med sällskap av bl.a. violverbena och praktvädd
Bildtext: Den enstaka blomman på jätteverbenan är liten men lysande

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB