Sanera växthus vita flygare

Marianne

Hej Sylvia

Jag har jättemycket vita flygare i mitt växthus, har provat med en massa medel men ingenting har hjälpt. Nu undrar jag vad jag ska använda för medel för att sanera växthuset ordentligt med när allting har växt färdigt i höst?

/Marianne

Odla Svarar: 

Hej

Du kan börja sanera mjöllöss, alltså vita flygare, redan i höst om du har växter kvar där. Efter att du har tagit bort alla växterna, ta bort jorden om möjligt, tvätta allt, precis allt, med klorin- och såpavatten, och låt torka.

På våren, börja kolla tidigt om några vita flygare ändå har lyckats övervintra och börja bekämpa biologiskt. Ju tidigare nyttodjuren sätts ut efter att ett angrepp har konstaterats, desto bättre.

Biologisk bekämpning som fungerar på vita flygare är mjöllusparasitstekeln, Encarsia formosa, den är specialist på just vita flygare. De kommer som ägg, klistrade på en papperslapp, som du sedan hänger på plantan.

Rovskinnbagge, Macrolophus caliginosus är allätare som även äter upp spinn och bladlöss. Den klarar ganska låga temperaturer och kan hålla på långt in på hösten. Du behöver inte så många djur för ett mindre växthus.

Biologisk bekämpning finns på nätet, till exempel hos Nyttodjur. Du hittar deras hemsida här: www.nyttodjur.se

Med vänlig hälsning Sylvia