Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Sandig kompostjord

Hej Sylvia,
Jag och min man har i sommar köpt ett hus, med tillhörande trädgård. Där finns en gammal kompost, som vi håller på att gräva om och flytta på. Jorden i det fack där avfallet verkar ha legat längst är jättefin, men i facket bredvid verkar jorden en bit ner i komposten väldigt "sandig". Den känns småkornig, och faller väldigt lätt isär. Hur kan det komma sig? I och för sig kan de förra ägarna ha blandat i sand, men det tror jag inte...

med vänlig hälsning
Annsofi

Odla Svarar: 

Antingen har de blandat i sand, t.ex. grävt upp en gammal plattgång e.d. med sand i botten, eller så har de haft sandjord i någon rabatt eller urna. Det kan också varit ovanligt många maskar i komposten som har finfördelat jorden. Ett tredje alternativ är att det rör sig om en mycket utsugen jord från t.ex. sommarplanteringar, där all humusmaterial har blivit "uppäten" och bara det lösa "alvpudret" finns kvar. Svårt att säga utan att få se och känna på jorden.

Sandjord i sig är inte så dumt, man kan blanda det med vanlig säckjord och få en passande jord för växter som gillar väldränerat, som många stenpartiväxter.

Sylvia