Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Sandgropar

Jag har planterat många olika blomlökar på hösten. Jag grävde en grop och fyllde sand i botten sedan la jag dit blomlökarna och fyllde med sand hela gropen och la lite lerjord över. Jag odlar på lerjordsmark. Har dock lagt i påsar med köpes jord. Tror du att känsligare växter klarar sig bättre när jag gjort sandgropar åt dom?

Maria

Odla Svarar: 

Sand är ju aldrig fel till lökväxter, som vill ha det väldränerat. Men om ni har styv lerjord är det faran att all vatten samlas i sådana gropar om det inte kan rinna av på grund av leran runtom. Så det behövs avrinning från ev. lergropar även om det finns sand i den.

Bättre är att gräva en större rabatt som man bottnar med porös material: kvistar, småsten, sand m.m. och förser med en avrinning.

Sedan kan man blanda den leriga jorden med smågrus och sand och mycket humus, t.ex. skogsjord, kompost eller vad man nu har. Köpejorden är för det mesta torv, så den passar också bra att blandas i för att lätta upp lerjorden.

Sylvia