Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Samlar på brudorkidéer

Hej Björn
Jag har sedan drygt ett år tillbaka börjat "samla" på brudorkidéer, har drygt 20 st. De är otroligt vackra och är på gång att blomma om.

Vad som förbryllar mig är att jag i fjol köpte en mörkt lila som i år har ändrat sin färg och är betydligt ljusare. Är detta vanligt?

Bästa hälsningar
Ingrid

Odla Svarar: 

Hej Ingrid,
Att orkidéer ändrar färg på blommorna händer ibland när de flyttas till nya förhållanden. Till exempel kan mer ljus ge ljusare blad och även blommorna kan påverkas. Även egenskaper hos genuppsättningen hos den korsning det är fråga om kan påverkas. Vissa korsningar förändras blommässigt när plantan blir äldre.

Ganska många orkidéer, arter likväl som hybrider, får blommor som är något färre och även något mindre i början av sitt liv än i de fullt vuxna åren.

Av ovanstående kan det verka som att alla sorter förändras, men så är ej fallet. Kraftiga förändringar är relativt ovanligt. En fråga man kan ställa sig är om förändringen av din blomma var till det bättre eller det sämre? Är den vackrare nu än förut? Eller kanske vacker på ett annat sätt nu än då? Oavsett vilket har du nu en spännande anekdot knuten till din planta!

Vänligen,
Björn
neovita.com/orkideer och odla.nu