Sälgträd

Helena Storm

Hej Sylvia!
Har ett stort sälgträd på ca 7m. Såg att precis där den tjocka stammen slutar och förgreningen börjar, har det blivit en stor spricka. Precis som om stammen skulle delas mitt itu. Det rann vätska ur stammen. Vad kan man göra? MVH Helena

Odla Svarar: 

Hej!

Det kan vara lövträdskräfta som går på många olika sorters lövträd, t.ex. just på sälg. Utan att se det är det dock svårt att säga.

Det kan också vara sprickor orsakade av vintern när vårvintersolen värmer på den frusna stammen och orsakar spänningar så att veden spricker. En ytterligare orsak kan vara torka under sommaren.

Det som rinner ur kan vara gummiflöde. Den orsakas ofta av frostskador, men även dålig dränering eller för kraftig beskärning kan vara orsaken.

Sälgrädet kan trots sprickor och gummiflöde ändå leva ett bra tag. Det finns egentligen inget man kan göra förutom kanske beskära för att lätta bördan om det är tunga grenar som utgår från stället som spricker. Försök också se till att trädet har det bra, inte för torrt och att den får gödning på våren.

Med vänlig hälsning Sylvia