Såjord som blir hård

Anita

Hej

Har flera gånger köpt t.ex Rölunda såjord och efter tid sedan jag har sått så blir jorden hård som cement trots att jag passat med vatten! Vad är det för fel jag gör eller är det fel typ av såjord?

Som vanlig amatör kan man ju inte köpa såjord i stora säckar.

/Anita

Odla Svarar: 

Hej

Tråkigt när det blir såhär när Du är intresserad av att odla. Jag har inte Rölunda såjord i min butik, därför kan jag inte kolla. Jag rekommenderar att Du använder Hasselfors eller Weibulls såjord.

Jag går igenom några tänkbara fel som kan ha blivit så får Du kontrollera om något av dem stämmer: Om såjorden torkar till för mycket kan den bli just hård och besvärlig att vattna upp igen. Om jorden innehåller för lite sand kan det göra att den har lättare att bli hård. Om det är för mycket undervärme från ett element kan det också påverka även om just undervärme är bra för sådd.

Det är inte fel att strö Perlit ovanpå jorden. Det gynnar frösådden och fuktigheten. Du kan med fördel även blanda i det i jorden. Duscha lite då och då med en duschflaska för att säkerställa fuktigheten. Packa inte jorden för hårt vid sådd.

Lycka till i fortsättningen med sådden!

/Jankov