Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Såga ner hassel

Hej!
Vi har en tomt med flera stora hasselbuskar. En av dem är helt död och det ser så trist ut med denna precis utanför köksfönstret. Bara nakna grenar. Det är en stor buske, kanske 1,5 meter i diameter nertill. Hur tar man bort den? Måste man gräva upp hela rotsystemet eller kan man bara såga av alla stammar så långt ner som möjligt? Kommer det upp nya skott då, och hur kan man i så fall förhindra detta?

Vi vill eventuellt ha gräsmatta på den platsen i stället, eller anlägga ett stenparti.

När är bästa tiden att ta bort hasseln?

Tacksam för svar.
Vänliga hälsningar,
Mia på Gotland

Odla Svarar: 

Är den helt död, så att den inte ens har unga rotskott, så går det att bara såga ner den och antingen lägga på jord på stubben, som multnar då eller så fräsa stubben så den inte syns.

Är det däremot det minsta liv i hasseln så bör man antingen gräva upp rötterna som annars kommer med en massa rotskott eller stubbfräsa så man får bort det mesta eller använda s.k. Ecoplug: http://www.ecoplug.com/

Sylvia