Så lavendel

Filip

Hej

Jag skulle vilja så lavendel från frö och vi har en lavendelbuske i rabatten, då undrar jag bara hur man får tag i frön? Var sitter de? När tar man dem?

Mvh Filip

Odla Svarar: 

Hej

Frön sitter där blommorna satt förut, på toppen av blomstjälkarna. Lavendelfröna är mogna när de börjar bli lite gråbruna, så här års ungefär.

Det finns flera metoder att så lavendel och de gror ganska lätt.

Så lavendelfröna i småkrukor i sandig såjord nu på sensommaren. Ställ sådden ute och lät den stå övertäckt med fiberduk, som hindrar ogräsfrö att komma in. Vattna om det inte regnar, sådden ska inte torka ut.

Om allt går bra, gror lavendelfröna på våren och småplantorna ska sedan skolas om i större krukor och med kraftigare plantjord. Det är först året efter som lavendelplantorna är tillräckligt stora för att planteras i rabatten.

Du kan också pröva med sticklingar, då du redan har lavendelplantor. Sticklingar kan du ta nu i september - oktober.

Ta grenar med klack, alltså dra av en stickling vid stammen så det blir en klack på den. Repa av eventuella blad från sticklingens nedre del, stick ner sticklingarna utmed kanten i en kruka med en blandning av grus, sand, torv och jord. Låt krukan stå ute på vintern intill en husvägg eller nergrävd i en pallkrage eller dylikt. Förhoppningsvis rotar lavendelsticklingarna sig till våren, se bara till att de inte torkar ut.

Med vänlig hälsning Sylvia