Rundel med lökväxter

Torgny

Jag har byggt en rundel av natursten på tre kvadrat som jag fyllt med sand 08. Där tänkte jag trycka ner blomsterlökar av allehanda slag plus växter som kan gömma bladen från lökarna när de har vissnat ner. Kan du ge mig förslag på vilka växter och lökar som är lämpliga?

/Torgny

Odla Svarar: 

Hej

Om du endast har fyllt rundeln med sand, så är det ju ingen näring i den. Då får du täcka det hela med gräsklipp gång på gång och gödselvattna senare. Om du däremot har matjord under sanden så blir det ju en annan sak.

Du kan i princip plantera vad du vill. Eftersom det är just en rundel, så kan du plantera höga lökar/knölar i mitten, som kejsarkronor, höga bollökar, mörka klockliljor och kanske några liljelökar.

Framför dessa kan du ha en blandning av tulpaner och narcisser. I Odla.nuShop hittar du flera färdiga blandningar som kanske skulle kunna passa dig bra? Kika här: OdlaShop Tänk på att det finns tre sidor att titta på så att du inte missar något som kan vara intressant!

Sedan kan du runt kanten ha pärlhyacinter eller liknande och mellan de större lökarna kan du plantera smålökar som blommar före dessa större för att ge vårglädje, sådana som snödroppar, krokus, vintergäck, snöklocka.

Täck ytan mellan lökarna med yviga perenner som flocknäva och/eller biokovonäva och stor ormrot, de kommer upp senare och täcker eländet med den vissnande lökblasten.

Med vänlig hälsning Sylvia