Rumstemperatur för frön

Lotta

Jag har ett rum i källaren där jag nu har hyllor och sex lysrörsarmaturer för förkultivering samt en armatur och fönster i annat rum där jag låter de frön gro som behöver 20 grader. Men jag hittar så olika info om vilken temperatur som kan vara lagom när fröna grott. Jag håller just nu 12-15 grader, det svalaste på natten och det varmaste är under armaturerna när de är på. Är detta för kallt?

Jag tycker plantornas blad blir större och stjälkarna knubbigare men de växer lite på höjden vilket kanske är bra. Troligen kommer det att bli en högre medeltemperatur efterhand det blir varmare ute men det kan jag inte göra något åt.

Mvh Lotta

Odla Svarar: 

Det är kul att du ha så många hyllor för frösådder. Det blir många plantor!

Att det är spretigt om vilken temperatur plantorna ska ha beror på vad det är för plantor. För sommarblommor har jag försökt göra en tabell som du kan kika på för att få hjälp. Såtabell (http://www.odla.nu/artiklar/ute/sadd-och-forokning/nar-forkultivera-sommarblommor/).

Du kan läsa denna också om att förkultivera sommarblommor (http://www.odla.nu/artiklar/ute/sadd-och-forokning/att-forkultivera-sommarblommor/).

För perenner verkar dina temperaturer vara helt OK, det är ju bra om plantorna inte ränner i höjden utan blir låga och starka.