Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Rumsen i Julgrupp

Hej!
Till julen så fick vi en julgrupp som bl.a. innehöll en vad vi brukar kalla för "rumsen" eller vad nu det korrekta namnet är. Nu är det så att vi undrar hur vi skall förfara vid en utplantering i trädgården? Vi såg en artikel där någon hade gjort detta. Men nu har vi inte artikeln kvar, så vi vet inte hur den personen bar sig åt för att få den att acklimatisera sig, hon har fram till nu haft den i åtta år.

Planteringstid?
Speciella krav o.s.v.

Mvh
Leif

Odla Svarar: 

Om den är en En, Juniperus, eller en Cypress, Chamaecyparis, låter jag bli att gissa utan att ha sett den. Bägge förekommer som "jul-enar" under julen! Men båda går bra att ha ute sedan, bara man lyckas ha dem kvar till våren utan att de torkar! Det är det senare som kan vara svårt. Plocka ut den ur julgruppen, ge den en egen större kruka med sandblandad blomjord och se till att vattna "lagom", dvs. ej dyblöt men ej heller snustorr. Och så duscha med en duschflaska dagligen.

När våren kommer och det är plusgrader ute kan man börja vänja den för utelivet: ställ ut den under dagen och ta in för natten. Senare kan den stå ute dygnet runt bara det är plusgrader. När det inte är risk för strängare nattfrost längre, i april-maj beroende på var du bor, kan du plantera den i rabatten. Enen är härdig upp till zon 3-5 beroende på sorten, cypressen till 2-4, likaså beroende på sorten. Skydda med en växtskyddsväv mot alltför stark vårsol så den inte får solbränna!

Jag har en hel samling olika f.d. julgruppsbuskar själv: järnekar, idegranar, cypresser, enar, tujor, murgrönor, skimmia, heben, gaultherior, benved... ja alla sorters "bladgrönt" som kan förekomma i julgrupper!

Sylvia