Rullgräsmattan dör

Fredrik

Hej

Har i torsdags (idag när jag skriver är det söndag) lagt ut 100 kvm rullgräs i finaste form vid leverans. Underarbetet är gjordes i maj-juni och har fått ligga till sig under hela sommaren. Påfyllnad har gjorts successivt, framförallt efter kraftiga regnfall. Allt för att få bort ställen där det bildas vattenansamlingar och liknande.

Dagen innan utrullningen av den nya gräsmattan vattnades jorden rikligt.

Mattan lades ut på torsdag förmiddag och bevattning sattes igång omedelbart. I princip arbetar vattenspridarna 2-3 timmar per dag över hela gräsmattan varvid hälften av dessa timmar är på morgonen, en mindre skvätt mitt på dagen (30 minuter) då det är mycket varmt nu. 30 grader och solsken.

Gräsmattan är, trots värmen, blöt eller snarare fuktig. När jag trycker med fingrarna i gräset känner jag att det är vått/fuktigt och när jag lyfter på mattan och trycker med fingrarna i jorden under kan jag pressa fram lite vatten. Alltså vid minimal påverkan, dvs utan större tryck, får jag fram synligt vatten under den nylagda rullmattan.

Jag har bevattnat med spridare och tagit kanter "manuellt" dvs med vattenslangen.

Trots ovan är nu resultatet knappast till belåtenhet. Flertalet sidor som jag är inne på, som också säljer färdig-gräsmattan, säger att jag i princip inte kan vattna för mycket så jag har mer eller mindre låtit vattnet stå på då jag vattnat upp till 3 timmar per dag fördelat vi tre tillfällen under dagen. Första vattning sker kl 06:00 varje dag (har timer) och pågår hela förmiddagen. Eftermiddagsbevattningen går fortare och görs runt 14:00 - 15:00. Därefter följer vattning från kl 18:00 och till cirka 22:00. Jag kan nämligen inte bevattna hela gräsmattan direkt utan måste flytta spridarna.

Nedan är en bild på två "vårder" av rullmattan. Intressant att endast 50% av vården nu är "död" eller brun. Kan inte med säkerhet säga att den dött nämligen. Hade det varit bevattningen här som felat borde ju även den gröna mittremsan som syns i bilden varit brun tänker jag.

Vad tror ni?

I bifogat bild visar jag bara att det är en vård det handlar om i detta exempel. Hälften är grön och den andra hälften är brun. Dessutom ligger den gröna levande hälften i anslutning till en annan vård som också är brun.

Har läst på en sida att man faktiskt kan vattna för mycket och då "kväva" gräset. Kanske är det detta som sker trots den underbara värmen och solen som är just nu med härliga 30 grader. De bruna delarna är som sagt fuktiga och inte alls torra. Känns snarare som blött hö än torrt gräs.

/Fredrik

Odla Svarar: 

Hej Fredrik

Jag tycker att din rullgräsmatta ser bedrövlig ut. Det verkar vara alltför blött. Man ska vattna mycket mer när man rullar ut gräs jämfört med sådd, dock ska det aldrig vara så blött att luften försvinner helt i jorden. Luften är en förutsättning för att gräsrötterna ska kunna leva. Gräsmattejorden får inte packas så mycket att den blir kompakt. Man vattnar rejält och ser sedan hur det ser ut i jorden genom att kontrollera att det är fuktigt en bit ner i ytjorden under grässvålen. Är det blött väntar man att vattna och om det visar tendenser på att börja torka upp vattnar man. Man ska kolla på ett antal olika platser för att se hur läget är. Tipset att man inte kan vattna för mycket är inte riktigt.

Jag tänker på de konstiga strängarna där halva våden är grön. Har du gödslat med en så kallad "fallspridare" och fått för mycket gödsel i remsor genom att spjället i spridarens botten ställt sig snett och bara gödslat halvt men för koncentrerat?

Med vänlig hälsning Jankov