Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Rötterna är ruttna

Jag har märkt att min orkidé inte mått bra. Bladen ser uttorkade ut, de är lite skrynkliga. Jag har trott att det beror på att den har fått för lite vatten. Idag har jag varit och köpt ny jord eftersom jag trodde att jorden behövdes bytas ut. När jag tog bort den gamla jorden såg jag att rötterna såg ruttna ut. De är bruna och mjuka, inte en enda rot är grön. Är det någon mening att jag planterar om en sådan blomma? Har den någon chans att överleva eller ska jag kasta den?

MVH
Lena

Odla Svarar: 

Hej Lena,
Tack för din fråga.

Så trist att din planta ej mår bra. Troligen har den någon gång stått i vatten och detta har orsakat ruttningen.

Jag vill dock rekommendera att du planterar den och ser om du kan få liv i den. Skär av alla ruttna rötter, tvätta bort gammal jord. Skär av alla eventuella stänglar. Tvätta också krukan. Plantera sedan plantan i luftig kompost. Om du har möjlighet kan du blanda in extra äkta vitmossa (Sphagnum) i den. Ställ sedan plantan halvskuggigt och trä eventuellt en genomskinlig plastpåse över krukan och bladen. Om du väljer att ha en plastpåse så klipp stora hål i den så luft kan cirkulera. Var mycket försiktig med vattningen så komposten bara är lätt fuktig.

Lycka till!
/ Björn