Rotmatta - markväv

Marie

Hej Sylvia

Du skrev 2012-01-30 om rotmatta. Jag har letat febrilt på nätet och frågat i byggvaruhus och blomsterbutiker efter rotmatta. Ingen vet vad det är.

Nu undrar jag om marktäckväv är en slags rotmatta? Jag behöver något att lägga i en "växtlåda" som jag byggt bland mina plattor. Har alltså byggt en rektangel (9m lång, 80cm bred) av granitkantsten, 30cm djupa. Vill lägga något i "botten" så att de prydnadsträd jag planerar plantera inte får rötter som efter 5-10 år sprider sig under graniten och upp under plattorna som ligger runt omkring.

Tack på förhand.

Mvh Marie

Odla Svarar: 

Hej

Det finns olika benämningar på dessa skyddsmattor. Rotmatta säger man ibland när syftet är att hindra rotogräset att komma igenom underifrån ,men det går också att säga markfolie, markduk eller markväv. Det finns dessutom i olika tjocklekar och utföranden, men du är rätt ute om du frågar efter markväv.

Angående din växellåda: gräv gärna djupare inne i lådan, för 30 centimeter är för lite för att hysa träd. De blåser annars lätt omkull då de inte kan förankra sig ordentligt med rötterna. Alltså, gräv dig ner till minst 50-60 centimeter och fodra med markväv av den något tjockare typen och som släpper igenom vatten och luft men inte rötter. Fyll lådan med jord och plantera.

Med vänlig hälsning Sylvia