Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Rostsvamp

Vi har en måbärhäck som har exakt samma symtom som frågan gällande Rosenhagtorn, kan även vår måbär ha drabbats av rostsvamp? Det har pågått under de senaste tre åren. Häcken grönskar tidigt och står i full prakt under maj månad för att sedan i juli få stora partier (inte hela häcken) där bladen vissnar och faller av. Nya knoppar kommer med en gång på grenarna och häcken fortsätter att växa på höjden. Den angripna häcken står på trädgårdens framsida ca. 25 meter från en 25årig enbärsbuske som på vissa ställen har börjat få bruna "grentoppar". Om denna buske är boven i dramat, får vi då bort rostsvampen i häcken genom att avlägsna enbusken?

Måbärhäckarna på tomtens baksida visar inga angrepp. Men en Purpulapel på tomtens framsidan tappar också blad.

Barbro

Odla Svarar: 

Enbusken kan vara värd för svampen som angriper hagtorn, men det är vanligen gräsarten starr som är värdväxt för den svamp som angriper Ribes-släktet (vinbär, måbär). Så det är två olika svampar med liknande symtom. Så försök att bli av med starr i närheten av buskarna och klipp gärna ner de angripna buskarna något. Låt dom inte bli för täta och samla ihop alla nerfallna blad på hösten och bränn dem.

Att enen får bruna toppar beror däremot troligen på torka.

Sylvia

Tack för ditt svar. Jag har återigen rensat under häcken men kan inte hitta något som påminner om starr. Bladen som faller av är inte hoptorkade men de har prickar som framförallt syns på undersidan och liksom tränger igenom på översidan av bladet. På vissa ställen blir det en vit fläck på översidan. "Fläckarna ser svagt upphöjda ut och är omgärdade av en lite ljusare färg.

Tar man i bladen, eller om det blåser, så lossnar de bara. Hittar inga insekter e d. Kan det vara någonting annat än rostsvamp och finns i sådana fall någon bekämpningsmetod? I mars i år gallrade jag ur alla plantorna och nedfallna löv har jag samlat ihop i tre års tid nu. Förra hösten dammsög jag häcken med en industridammsugare för att vara säker på att få bort alla löv, grannarna skrattade!! De två senast vårarna har jag även gödslat med MPK.

hälsningar Barbro

Jisses, det låter ju så roligt med att dammsuga häcken!! :-) Men visst, det ska man ju kunna göra om man vill vara noggrann!

Men jag kan fortfarande inte komma med någon bättre gissning än att det rör sig om bladfläcksjuka, som orsakas av en svamp, den också.

Svampen trivs i fuktiga miljöer, så buskarna behöver torka upp så fort som möjligt efter vattningen eller regn, så ha inte för tät häck. Dessutom kan man försöka behandla med svampmedel före kartbildning (fråga i handeln efter passande preparat). Och så fortsätt att dammsuga, den här svampen övervintrar i de nerfallna bladen...

Om ingenting annat hjälper, så byt mot någon annan sorts häck...

Sylvia