Rostiga pilblad

Christina

Hej Sylvia

Vårt ett år gamla pilträd har fått någon typ av "rost" på bladen. Kan vi göra något för att detta inte ska upprepas nästa år? Eller är läget allvarligare än så?

Varför blommar inte våra kaprifoler 'Loly', snart två år gamla? De har för övrigt vuxit fint och har stor bladmassa.

/Christina

Odla Svarar: 

Hej

Det är nog pilskorv på din pil, en mycket vanlig svampsjukdom på pil. Det finns pilar, till exempel fontänpil, som är extra mottaglig, den bör inte odlas i fuktigt läge. Beskär pilen efter ett skorvår, ta bort de smittade grenarna/bladen och bränn dem. Lägg dem inte i komposten!

Kaprifol, Lonicera periclymenum 'Loly' är en klätterväxt med gulorange blommor och röda bär på hösten. Du har väl planterat dina kaprifoler i fuktighetshållande, kalkhaltig, näringsrik jord? Växer kaprifolerna nära en husvägg ska du blanda in mycket torvmull för att det ska vara fuktigt i jorden. Gödsla på våren. Vattna vid torka.

Kaprifolen blommar på föregående års tillväxt, så en årlig vintertoppning av en del äldre rankor kan locka fram nya blommande skott. Efter blomningen kan du också gallra lite försiktigt bland årsskotten. Efter 8-10 år kan en hård nedskärning på vårvintern behöva göras.

Med vänlig hälsning Sylvia