Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Rosproblem

Hej,
Skulle vilja ställa en fråga.
Försökte skapa en liten rosenrabatt för ca 7-8 år sedan. Planterade 6 rosor, två sorter. Efter ett par år gick en ros ut. Vi bytte jorden, ganska djupt ner, och planterade en ny ros. denna klarade sig endast två år. Fler rosor dog för oss och nu har vi bara två kvar, en av varje sort. Dessa två har klarat sig ganska bra och i år har båda blommat ganska rikligt.

Misstänker att det är jorden som är problemet. Men det konstiga är att den den nya rosen som fick ny jord gick ut ganska snart. Finns det något tips hur man ska lösa problemet då vi vildigt gärna vill ha rosor i denna rabatten.

Tacksam för råd
Vänliga hälsningar
Ewy

Odla Svarar: 

Det är alltid svårt att svara på den här sortens frågor eftersom man inte kan vara på plats för att titta på omgivningen och känna på jorden etc.

Jag kan tänka mig flera saker som gör att de inte trivs:

- kan de stå under ett takutsprång så att de alldeles torkar ut? Jorden intill husväggen är dessutom ofta väldigt väldränerad, så vattnet rinner rakt igenom.

- kan de stå så att det under vintern rinner kallt vatten på dem från taket och blir stående och ev. bildar isbeläggning?

- kan fyllnadsmassorna runt om innehålla några ros-fientliga substanser? Är det slam från kommunens reningsverk e.d. som kan innehålla tungmetaller och gifter?

- är stället för skuggigt eller vindpinat?

- rosor gillar lite tyngre jordar som innehåller lera. Det finns speciell Rosjord att köpa i säck, men det skadar inte om man tillför mer (lätt)lera och stallgödsel, det senare dock inte i samband med planteringen så att den hamnar på rötterna och bränner dessa

Så vad du kan göra är att kolla dessa punkter och plantera sedan rosor i rätt jord. Hoppas det hjälper, annars återkom gärna!

Sylvia