Rosor - vilka i kruka på altanen?

eva k

Hej Har nyligen köpt ett litet radhus i Skåne. Trägården är nyanlagd och väldigt "steril": sten, trädäck och gräs - vilket ger mig många möjligheter...

Min första fråga gäller altanen - morgonsol, vindskyddat läge. Mot grannen finns plank och mot detta skulle jag vilja sätta klättrande växter. Drömmer om klättrande rosor och klematis. I mitt barndomshem hade vi Jackmanii...

Har köpt krukor - kubformade 40x40x40 - har även möjlighet att vinterförvara i garage om det skulle behövas.

Kan ros funka i kruka av den storleken? Föreställer mig vit eller gul klättrande ros - gärna en som remonterar och har frisk grönska.

Har också en jättekruka i vilken jag skulle vilja sätta ett prydnadsgräs. Krukan är rund och ca 1 meter i diameter - lika hög.

Tacksam för tips! Hälsar Eva i Skåne

Odla Svarar: 

Visst kan rosen bo i en stor kruka, men har du inte möjlighet att plantera den i jorden istället och sedan fästa den mot planket? På så sätt slipper du frakta den till vinterförvaring etc, utan den kan vara kvar på sin plats. Den kan också få sällskap av klematis på samma plank!

Kolla på sorter som 'Penny Lane', 'White Nights', 'Alchymist', 'Seagull', 'Goldener Olymp'.

Eftersom du bor i Skåne, kanske du inte har så långt till Råå, där finns en ros- och klematisplantskola Cedergrens med massor att välja bland!

I den där jättekrukan kan du mycket väl ha ett (jätte)gräs! Kolla de olika Miscanthus-sorterna och även pampasgräset! Det sistnämnda får du dock vinterskydda något om det blir en liknande fimbulvinter som nu senast!

Sylvia