Rosor. Växter mot norr

Carina Stridh Bjurhager

Hej! Bor i ett köldhål på sydsvenska höglandet. Finns det någon rossort som kan klara det? Jag tror vi kan tänka växtzon 5.

Har en rabatt på norrsidan där vi tidigare haft fantastisk plymspirea. Tyvärr ruttnade virket vid fasaden så vi har tagit bort dem. Nu önskar vi något väldigt lågväxande som ändå ser fint ut och som klarar vårt kyliga läge. Tips?

Odla Svarar: 

Hej!

Visst finns det rosor som även klarar köldhål, men de är inte så många. Kolla därför zonangivelsen noga och välj gärna sorter som är ett par zoner tuffare än vad du har. Rosor för Norrland bör ju i alla fall klara det, sådana som Polstjärnan, Poppius mfl. Läs gärna om tuffa rosor här på Riksförbundet Svensk Trädgårds faktablad.

Angående norrsidans rabatt. Bygg ut rabatten ut från husgrunden. Gör om rabatten så att ni lägger först sättsand och ett par plattrader e.d. utmed husgrunden. Efter plattraderna kan ni sedan ha rabatten där ni planterar växter med luftig utseende, t.ex. sockblomma, Epimedium. Även olika sorters funkior är bra om de inte sitter så nära fasaden.

Med vänlig hälsning Sylvia