Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Rosor till skuggig tomt

Vill så gärna ha rosor på min ganska skuggiga tomt, har bara sol en stund mitt på dagen sommartid. Finns det några sorter som klarar det utan att få sjukdomar?

Britt

Odla Svarar: 

Visst finns det rosor som går att odla lite skuggigare. Det är främst för att de inte är så villiga att blomma i skuggan som de är i solen, de är ju "solens barn". Men du kan pröva med att bygga pergolor och försöka med klätterrosor som når högre upp, kanske når de till solen en lite längre stund då?

Skuggtåliga klätterrosor är t.ex. följande enl. det utmärkta praktverket Rosor för nordiska trädgårdar (här utan zonangivelse, jag vet ju inte var du bor!).

Engångsblommande: Rosa longicupsis, Rosa multiflora, 'Bobbie James', 'De la Grifferaie', 'Gerschwinds Nordlandsrose', 'Veilchenblau', 'Felicite-Perpetue', 'Bennett's Seedling', 'Venusta Pendula', 'Brenda Colvin', 'Hybrida' (fylld honungsros), 'Lykkefund', 'Starkodder', 'Flammentanz', 'Paul's Himalayan Musk', 'Chevy Chase', 'Polstjärnan'.

Återblommande: 'Mme Alfred Carriere', 'Zephirine Drouhin', 'Gloire de Dijon', New Dawn', 'Probuzeni', 'Parade', 'Dortmund'.

Sedan finns det en lång rad buskrosor som kan komma i fråga, listan är för lång för att återskapas här. Försök låna nämnda bokens nyutgåva, del 3, i biblioteket, den med en gul ros på omslaget. Har de bara den första utgåvan, så låna del 2.

Sylvia