Rosor som häck

Cattis

Hej

Jag undrar vilken ros du skulle rekommendera att ha som en blommande häck på ca 30 m framför huset? Gärna en sort som blommar länge och som är tålig då läget är öppet. Om jag får önska färg skulle jag vilja ha en vit, röd eller orange.

Huset är beläget i skogskanten och räknas som zon 5 beroende på att det ligger lite högre utanför orten Floda, Västra Götaland. Husets framsida, där jag ska planera häcken, vetter mot norr men har sol större delen av dagen då solen står ovan huset, framförallt sommartid. Du ser på bilden var jag vill ha rosorna, framför grusplanen. Ska ta bort den gamla spretiga häcken och den lilla granplantan.

Jorden är idag inte så näringsrik, men jag planerar att gödsla med kompost och lägga ny jord. Tänkte göra allt förarbete nu i höst och plantera till våren.

Skulle bli mycket tacksam för svar då jag har gått lite vilse i rosdjungeln, det finns så många fina sorter, men de ska ju överleva också!

/Cattis

Odla Svarar: 

Hej

Det verkar ju passa bra med en roshäck. Du säger inte hur hög du vill ha rosenhäcken, men jag skulle nog tänka mig en så där 120-130 centimeter hög med rundade buskar som är gröna ändå nerifrån. Det skulle kunna vara en blandning av flera sorter för att förlänga blomningen, till exempel 'Roseraie de l´Hay' som är karminröd, 'Blanc Double de Coubert' som är vit och 'Louis Bugnet', också vit.

Vill du hellre ha en art men kanske olika sorters rosor så är ju en kraftig rugosahäck aldrig fel. En häck av 'Hansa', karminröd, 'Ritausma' som är nästan vit och 'Jens Munk' som är klarrosa kan bilda en vacker, bred och ganska stor rosenhäck som inte blir alltför ojämn. Eller så väljer du exempel enbart 'Hansa', den är förresten min egen favorit. Rugosa-rosor är tämligen underhållsfria, man ska bara ansa lite efter vintern och så vattning och gödsel förstås.

Rosor kan du plantera nu på hösten, det går bra. Odla Shop har några av rossorterna som jag har nämnt.

Med vänlig hälsning Sylvia