Rosor, så många sorter!

Ulrika

Hej!

Har du tips på några fina rosor att sätta mot ett gult trähus. Gärna rosa och gärna relativt lång blomning. Vår granne har en med jättemycket taggar på grenarna som ger ofantligt mycket blommor, men tyvärr visste de inte namnet.

Är nybörjare och tycker att det är en djungel med alla ros-sorter. Vi bor i zon 3. Och när ska man gödsla rosor och med vad?

Mvh ulrika

Odla Svarar: 

Hej!

Det finns verkligen massor av rosor, hundratusentals sorter!! Inte helt lätt att välja, alltså!

Eftersom du har ett gult hus (med vita knutar?) så välj helst inte rosa rosor, det är ju inte den optimala kombinationen. Men du kan mycket väl välja orangerosa, alltså sådana som är varmrosa med lite orange nyanser. Och så vita, förstås!

Om du ska göra en rosenrabatt mot husväggen, så lämna en gång mellan huset och rabatten så att du kan sköta huset utan att behöva gräva upp eller klippa ner rosorna sedan.

Jag vet inte heller hur du hade tänkt dig, busk-, klätter- eller rabattrosor? Men jag föreslår att du kikar/bildgooglar på följande rabatt/buskrossorter: 'Aprikola' (70 cm hög), 'Linnaeus' (60 cm), 'Morden Sunrise' (60 cm), 'Trelleborg' (ca 1 m), 'Westerland' (1,5 m), 'Sophia Renaissance' (1,2 m), 'Goldener Olymp' (klätterros 1,5 m).

Vill du ha något ovanligt så kan du kolla busk/klätterrosen 'Rhapsody in Blue' också! Den kan du stoppa mellan de gula rosorna och kanske kanta rabatten med kantnepeta, Nepeta × faassenii 'Walker's Low' elelr liknande sort för att kontrastera till allt det gula.

Med vänlig hälsning Sylvia