Rosor rotade i vatten

Anja

Hej Sylvia

Jag har 3 skott av en ros som fått rötter i vatten. Jag har försökt hitta något om hur pass mycket rötter de ska ha för att kunna planteras i kruka och vad för jord jag ska använda och hur jag sedan tar hand om dem?

Jag vet inte vad det är för ros, bara att den står vid en fotbollsplan och har mörkgröna blad med vinröd undersida, tror rosorna är vita eller mycket ljust rosa, men jag fastnade för rosenblads färgkontraster.

Mvh Anja

Odla Svarar: 

Hej!

Rosen låter som en daggros, Rosa glauca.

Så roligt att du har lyckats rota rosskotten. När det finns några ordentliga rötter på rosskotten kan du plantera dem i en kruka med blomjord, en och en eller alla i samma kruka, gärna utmed kanterna. Placera krukan/krukorna svalt, så där 16-18 grader och mycket ljust, men inte i direkt solgass. Ta på en plastpåse med andningshål över. Se sedan till att rosskotten aldrig torkar ut men att den inte heller är för blöt. När de har rotat sig ordentligt och börjar göra nya blad kan du ta bort plastpåsen.

Odla rosorna i krukan/krukorna tills frostrisken är förbi även nattetid. Börja då vänja dem att vara ute, först några timmar, och öka sedan tiden allt eftersom. Till slut kan du ha dem ute dygnet runt och sedan plantera dem i en rabatt på våren.

Med vänlig hälsning Sylvia