Rosor och klematis

Hej Sylvia,
Har hittat en remonterande klätterros (Jasmina) som jag skall plantera i en rabatt med söderläge. Funderade också på att samtidigt plantera klematis vid varje ros planta. Hur ska planteringen gå tillväga rent praktiskt. Hur långt från husväggen ska jag plantera? Ska rosenplantan sitta längst fram och klematisen bakom?

Mvh
Annika

Odla Svarar: 

Vid en husvägg brukar det alltid vara väldigt väldränerat och torrt, så växternas trivsel i sådana lägen blir sämre. Så jag brukar föreslå att man bygger någon sorts pergolagång e.d. längst husväggen och har växterna klättrandes på pergolan sedan, alltså ca. 1 m från väggen, om inte risk för snöras föreligger just där.

Klematis vill ha "huvudet i solen men fötterna i skuggan" så någon form av plantering framför behövs, perenner e.d. T.ex. olika sorters låga nävor, lavendel, yviga fetblad e.d. kan vara lämpliga. Klätterrosor brukar inte vara särskilt yviga nertill men man kan förstås plantera rosen så att den i viss mån skuggar klematisens rötter. Men man får tänka på rotkonkurrens, klematis gillar inte det. Så ev. kan man ordna en rotspärr mellan klematisens och rosens rötter genom att ha en tjock bit markfolie mellan deras rötter.

Använd en mycket mull- och näringsrik jord att plantera i. Den s.k. rosjord som säljs i säckar passar också till klematis. Blanda den med befintlig jord. Ha rosorna en stund i en hink vatten innan du planterar och vattna riktigt ordentligt i båda växternas planteringsgrop och så vattna igen när du har planterat färdigt. Täck gärna plantorna några dagar med vit plantskyddsväv mot solen och ev. nattfrost.

Sylvia