Rosor, inga blad

Första frågan;
Jag har planterat två rosor i var sin kruka (stora) och ställt dem ute när det har blivit varmare, använde Rhododendron gödselmedel.

Den ena rosen har växt och fått fina blad men på den andra kom inget blad. Jag tänkte att jag skulle flytta den rosen i trädgården då såg jag massor med maskar vid rötterna och tog bort all jord och sprutade rosen med pyretrumsmedlet.

Vad ska jag göra nu, vad är bäst, plantera den i trädgården eller i krukan med ny jord, har rosen dött, kommer jag att lyckas med den så att nya rötter och blad kommer? Hur kommer de här maskarna?

Andra frågan;
Har fått Azalea jap. "Kermesina". Skulle gärna plantera den ute.

Hur gör jag detta? Vad är bäst, ute i jorden eller ute i krukan så att jag kan ta in den på vintern? Bor i Malmö.

Bästa hälsningar...
Nadalina

Odla Svarar: 

Till rosor bör du använda rosgödsel, Rhododendrongödsel innehåller ingen kalk som rosorna gillar.

De vita maskarna kan ha kommit med jorden eller någon insekt har lagt ägg där. Men det var rätt att spola rent. Plantera den i kruka i ny jord för att se att det inte kommer fler maskar och om det är liv i den innan du planterar den i trädgården.

'Kermesina' kan du plantera i torvjord, utan kalk (det finns speciell rododendronjord att köpa i säck), i trädgårdens soliga/halvskuggiga delen. Använd Rhododendrongödsel till den sedan, men inte i samband med planteringen.

Sylvia