Rosor i upphöjd bädd

Hej!
Jag har rosor som står i en rabatt där jorden består i stort sett av bara lera. Jorden blir därför kall trots mycket sol och rosorna kommer igång sent. Har försökt lägga i torv men den försvinner i leran och ger ingen effekt.

Kan jag höja upp bädden istället och i så fall hur mycket, hur och med vad? Räcker det att kupa befintlig lerjord runt rosen som vintertäckning eller måste man ha täckbark, vilken kyler ner rosorna ytterligare på våren tror jag.

Finns det risk att rosrötter/ympstället fryser om man skulle vilja pröva på att odla någon ros i en pallkrage på annan plats.

Tusen tack för svar
MVH
Henrietta i Åkersberga zon 3

Odla Svarar: 

Pröva med att kupa rosorna med grov sand istället. Under sanden kan du ha lite torra löv först. Sanden skyddar och sedan kan du blanda ut den varje år i lerjorden, som därmed får tillskott av luftgivande ämnen. Du kan också lägga granruskor över sanden och rosens grenar.

Annars kan du bygga upphöjda bäddar till rosorna. Du kan ta pallkragar typ större och lägga ett par tre sådana på varandra eller så bygger du med s.k. trädgårdstimmer. Blanda en bra rosjord till dessa. Om du sedan skyddar ympstället med sand/granris så bör det kunna gå bra, om du valt rosor som ändå skulle klara zonen.

Sylvia