Rosor i skugga Zon V

Einar Rystedt

Hej! Har en trädgård i zon V. Den ligger ganska högt och är nog egentligen ganska nära zon VI. I ett skuggigt läge vill jag väldigt gärna plantera klätterrosor. Meningen är i första hand att den ska bli tät över en yta som är ca 1 m bred, 2 m hög. Om jag kunde önska fritt så skulle jag vilja ha ljusa blommor som blommar mot slutet av sommaren eller under hela säsongen.

New Dawn verkade passa perfekt och handlaren angav att den var härdig till zon VI. Har förstått att det var fel och mycket riktigt så klarade den inte vintern även om den växte väldigt bra förra sommaren. Det är ju således tuffa förhållanden för rosor men har fått tips om Polstjärna, Hurdal, Maxima och William Baffin. Vad tror du om dessa eller har du några bättre tips? Vill helst ha en ros men kanske är det bättre att plantera Klematis eller något annat?

Odla Svarar: 

Polstjärnan klarar det mesta, så pröva med den! Men se till att du får rätt sort, helst också på egen rot! Polstjärnan förväxlas ibland med Polar Stern, som är något helt annat! Sedan kanske du kan komplettera den med t.ex. klematis 'Riga E', som ska gå bra i zon 7!