Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Rosor och häckväxter

Hej
Jag vill plantera rosor i en smal rabatt ca 50cm mot husväggen. Det är ordentligt soligt på förmiddagen men ej senare (österläge). Tror att vi har lite lerig jord där men ärligt talat vet jag inte riktigt? Bor i västerås på en höjd. (Zon 2?)

Jag undrar om du kan tipsa på någon rossort som jag kan plantera nu och som går att beställa på odla.nu (i affären allt slut). Jag vill gärna ha en som är tålig mot angrepp, lätt att få att överleva och gärna en som reblommar eller blommar rel. lång tid? Vet inte om busk eller klätter är bäst. Vad gör man för övervägande när man bestämmer det?

Jag ska också plantera en 4 m lång häck, gärna tät och kompakt och smal och inte högre än en meter. (men det får man väl klippa?) Det ska liksom vara motsvarande staket. Gärna vintergrön och inte giftig eller taggig. Någon form av liguster? Finns det sorter utan bär? Eller är måbär bättre? Gärna något buxbomsliknande? Är buxbom väldigt dyrt eller svårskött eller kan man ta det? Eller har du något annat förslag. Kan man plantera häcken nu på hösten? Vilken slags jord ska man ha?

mvh Ingrid

Odla svarar:

Kolla först att rabatten intill husväggen inte står på dräneringslaget, det brukar vara väldigt väldränerat intill hus. Därför brukar det vara bättre med en rabatt ca. 50 cm - 1 m ifrån huset, med en gång emellan.

Då jag inte vet vilken färg du har på huset så kan jag inte rekommendera någon ros - den måste ju matcha i färgen!

Klätter- eller buskros - det är smaksak, båda funkar ju. Väljer du klätterros, så bör du ha en fristående spaljé som rosorna kan luta sig mot.

Häcken kan ju t.ex. vara just av vintergrön liguster. Bären gör ingen skada, de är vackra, men ska förstås inte ätas. Men det är inget fel på dina andra funderingar heller - både måbär och buxbom funkar bra. Den senare växer dock något långsammare och bör planteras på våren. Själv har jag just buxbom, jättefin och inte mer svårskött än de andra när den väl har kommit upp!

Vanlig, humusrik trädgårdsjord med lite lera i går bra till både häcken och rosorna - gödsla sedan på våren (aldrig i samband med planteringen) varje år.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB