Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Rosor

Hej!
Vi söker klätterrosor som måste vara vita (huset är falurött) och blomma hela sommaren.

Vi skulle också behöva ständigblommande gula klätterrosor.

Vi har redan Rambling Rector och Venusta Pendula på annan plats, men de blommar ju bara en gång per säsong. Rosor som Longicuspis, Polstjärnan, Helenae, Lykkefund och Starkodder är ju fina, men det verkar vara kort blomningstid för dem också.

Vi har hus i zon 1 och de ska stå en bit ut (för en av dem ett par meter ut, för de andra 20-30 cm) från en solig vägg i sydväst. Marken är mager, mest rent grus, men vi ska gräva ut och ge dem ny jord (kanske gräva 30 cm och sedan ha 20 cm höga upphöjda bäddar, så blir det totalt 50 cm djupt).

Om ni även har tips på t ex blå (ej lila) klematis, gärna småblommig, som passar till och kan slingra sig in i rosorna så blir vi ännu gladare.

Tommy och Christina

Odla Svarar: 

Jag har också ett falurött hus och den vitrosa (isrosa) rosen 'New Dawn' passar till perfekt! Man ska tänka på att inte ha några blåaktiga rosa eller röda toner mot falurött, som är en varm nyans. Men däremot passar färger som aprikos och persika och så förstås krämvitt och vitt samt klarblått utan lila nyanser. Och så har jag en hel del limegrönt och månskensgult (=blekgult) också.

Så till dina "vita" rosor. Förutom den förstnämnda så kan du kika på dessa:

- 'Reve d'Or', aprikosgul, kräver en varm, skyddad placering
- 'Long John Silver', vit
- 'Gloire de Dijon', "sämskinn", bleknar till krämvitt, skyddad placering
- 'Sombreuil', blekrosa/krämvitt, skyddad placering
- 'Kordes Rose Moonlight', ljust citrongul med koppar
- 'Schneewalzer87', vit, skyddad placering mot regn o blåst
- 'Swan Lake', vit med blekrosa mittparti, fin! Skyddad placering
- Ilse Krohn Superior', svagt rosa/vit, jättefin!
- Leverkusen', blekgul, bleknar till krämvitt, fin
- Alchymist', guldgul/rosa/aprikos, jag har den och gillar mycket
- Goldener Olymp', gul/koppar
- Lichtkönigin Lucia', citrongul

Sällskap kan de få av en klarblå klematis eller en klematis ton-i-ton med rosen!

Du bor i Skåne. Då har du möjlighet att besöka Råå, där finns Cedergrens Plantskola som är specialist på rosor och klematis. Prata med Christer, så kan han komma med bra förslag till er, både på rosor och klematis.

Sylvia