Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Rosmarinträd

Jag köpte ett rosmarinträd, ca. 40 cm högt förra sommaren. Den var jättefin resten av säsongen och en bit i på hösten/vintern då jag ställde den inomhus. Den har stått i ca. +14 och och en bit in i rummet från ett söderfönster. Sedan 2 månader tillbaka börjar den torka in rejält och nu är endast ett par grenar gröna, resten (nedre delen av kronan) är snustorr så det har jag klippt bort. Går det att rädda plantan? Bryter den lätt på gammal ved? Ska jag ta sticklingar?

Hälsn. Sofia, Öland

Odla Svarar: 

Det är den torra inomhusluften som får den att må dåligt. Du kan förstås hoppas på att den klarar sig till våren då du kan ställa ut den igen. Den bryter av grenar som är gröna och levande, däremot inte av de torra, de är nog döda. Pröva att duscha den ofta med blomsprayflaska med regnvatten.

Själv har jag mitt rosmarin ute året om, så jag tror nog att det skulle gå på Öland också. Den har klarat 4 vintrar nu här på Västkusten. Jag ställer den in i ett "varmt" hörn mot husväggen. Täcker noga med växtskyddsfleece. Kollar den ibland under varma dagar om den behöver vatten.

Visst kan du pröva att ta sticklingar, men det är inte säkert att de förvedade sticklingarna rotar sig. Det skulle gå bättre på sommaren med halvförvedade sommarsticklingar med klack.

Sylvia