Roshäck som vindskydd

Christine

Jag vill ha en roshäck som vindskydd. Där jag tänkt plantera häcken blåser det mycket. Den behöver bli minst 1.5 m hög. Det är sol i stort sett hela dagen.

/Christine

Odla Svarar: 

Hej

Jag skulle behövt veta lite mer om huset, till exempel stil och färg, hur omgivningen är samt vilken zon du bor i för att kunna rekommendera en passande sort, men jag utgår från att du är ute efter en romantisk stil.

Tänk på att rådjur och älgar älskar rosenknoppar, så om du har sådana i omgivningen är det bra att först ha ett viltstängsel bakom rosorna. Har du problem med harar finns det rosor som är ena riktiga taggmonster, en sådan heter 'Ritausma' och är så fin. Den rossorten låter hararna oftast vara i fred, men den är inte så kul om man har barn som kan skada sig på taggarna.

Annars kan en blandning av olika rugosa-rosor bli bedårande vacker, till exempel sorterna 'Louise Bugnet', 'Therese Bugnet' och 'Martin Frobisher'. Plantera med cirka 50-70 centimeters mellanrum. De rosorna är romantiskt ljusrosa men ändå ganska tuffa och härdiga. 'Therese Bugnet' och 'Louise Bugnet' har inga eller endast få taggar och de skickar inte iväg rotskott, som annars kan bli ett problem så småningom. Om du ska plantera nu i vår kan du beställa barrotade plantor, men dessa sorter brukar också säljs i kruka.

Gör en ogräsfri rabatt med bra rosjord. Gräv en stor grop, minst 50x50 centimeter för varje ros. Okuleringsstället måste hamna minst 10 centimeter under jord. Bred ut rosens rötter på en liten kulle rosjord på gropens botten, ös på mer jord, vattna emellan, ös på mer jord, klappa till och kupa upp rejält med jord, den kommer att sjunka något.

Med vänlig hälsning Sylvia