Rosenskäran blommar ej

Kerstin

Hej

Vi har odlat Cosmea på friland i många år. Alltid med gott resultat tills för förra året då den inte kom igång förrän frosten kom. I år ser det likadant ut. Vi frösår inomhus och sätter ut cosmeaplantorna i växthuset när de kommit igång. I maj/juni sätter vi ut dem på friland. Nu är de jättehöga men inte en enda knopp syns till. Jag älskar dessa blommor och väntar, väntar på att de ska börja blomma.

Har vi "fel" sort, finns det tidigare sorter eller vad gör vi för fel?

Tacksam för hjälp

/Kerstin

Odla Svarar: 

Hej

Cosmea eller rosenskära som den heter, Cosmos bipinnatus, är en kortdagsblomma, det vill säga de börjar blomma när de får ljus mindre än 14 timmar per dag. Därför är det vanligt att rosenskärorna blommar som bäst först i augusti-september om man har frösått på våren.

Du kan kanske lura dina rosenskäraplantor att blomma tidigare genom att mörklägga i förodlingen när de börjar bli stora, så att de får detta antal ljustimmar redan då? Det är så de tar fram de färdigblommande plantorna som säljs i handeln. När rosenskärorna väl har börjat blomma så brukar det sedan pågå även om det är ljusare.

Om det riskerar bli för kallt innan dina rosenskäraplantor börjar blomma så kan du gräva upp några och ha i krukor som du lätt kan ta in om det hotar bli minusgrader. Annars kan du försöka täcka dem med sådan där vit skyddsväv som säljs i Garden Centers så att de klarar eventuella lättare frostnätter.

Med vänlig hälsning Sylvia