Rosenmandelträd

Katia Kezdy

Hej! Jag köpte ett jätte sött rosenmandel träd förra året i april som då var i blom. Planterade det och sedan tappade det alla blommor men hade gröna blad. Nu när våren kom är träder helt bart och inga knoppar eller blad har ännu dykt upp trots gödning(algomin) och vattning. Trädet ser dött ut men känns inte torrt i grenarna i själva stammen bara i kvistarna. Jag vågar inte göra nåt ifall jag då tar helt kål på det. Men jag befarar att det är kört. Finns det på nåt sätt jag kan rädda det och hur i så fall? Mkt tacksam för svar snarast! MVH Katia, Tyresöl

Odla Svarar: 

Den kalla vintern har ställt till det med många växter, det kan vara så även med din växt, men jag misstänker snarare på monilia! Men låt den nu vara ett tag ännu och vänta och se.

Med rosenmandel, Prunus triloba, är det nämligen så att den väldigt lätt drabbas av angrips lätt av Monilia laxa, blom- och grentorka, vilket kan ha drabbat din planta. Blom- och grentorka är en svampsjukdom som infekterar via blommorna. Den skulle klippts direkt efter blomningen på våren för att begränsa smittospridningen, man klipper in de grenar som blommat ända till stammen efter blomning. Då växer det ut nya grenar hela tiden och sjukdomen får aldrig fäste i trädet.