Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Rosenhagtorn - beskärning

Hej
Jag har ett rosenhagtorn som fått växa fritt under ca 5 år och är nu inte särskilt vackert. Grenarna går kors och tvärs i varandra. När skall jag lämpligen beskära trädet och hur mycket bör jag ta? Trädet är idag ca 4 meter högt. Av alla hundratals trädgårdsböcker och trädgårdstidningar jag läst under åren har jag aldrig hittat något om detta vackra träd. Undrar varför?

Vänliga hälsningar och tack på förhand!
Karin, Karlstad

Odla Svarar: 

Jag kan tänka mig att man inte pratar så mycket om rosenhagtorn, som även jag tycker är så vacker, på grund av dess benägenhet att drabbas av sjukdomar och ohyra. Särskilt besvärlig är hagtornrost, som ofta drabbar de växter som har enar i närheten, då svampen värdväxlar med enar!

Den tål beskärning, men man brukar bara gallra den på äldre, risiga grenar som man tar bort helt. Det kan du göra på vårvintern, alltså lite för sent nu.

Sylvia