Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Rosenhagtorn

RosenhagtornFör cirka tre år sedan planterade vi en ny rosenhagtorn i vår enkla villaträdgård, cirka 315 meter över havet, och första sommaren föreföll den trivas men förra sommaren såg den ledsen ut och många blad föll.

I vår tycktes den börja komma igen och blommade fint men nu i sommar har de flesta bladen ramlat och den ser trött ut och det verkar som om den skall dö. Vi undrar vad det är för problem med den och vad som fattas?

V.g. se bifogade dagsbild:

Med vänlig hälsning
Göte

Odla Svarar: 

Jag ser några bruna blad som tyder på att den drabbats av hagtornrost, en mycket vanlig åkomma på just hagtorn. Svampen värdväxlar med enar, så ni kanske har sådana i närheten? Minst 200 m till närmaste en borde det vara. Men jag är inte helt säker på att det kommer att hjälpa nu eftersom det är så pass mycket rost på den redan. Det finns rostsvampmedel att köpa om man nu vill pröva att spruta på våren från det att bladen spricker. Man får också vara väldigt noga och samla bort alla nerfallna blad och bränna dem. Så frågan är om det är lönt att göra det eller om man hellre vill byta till något annat träd?

Sylvia