Rosenhäck

Catarina Hjelm

Hej! Jag funderar på en häck av rosor, 2 m, som skiljer mellan min tomt och vägen i Skåne i stället för de traditionella bokhäckarna som finns här (och som jag redan har på en sida av tomten).

Lite lera finns det i jorden. Kan blåsa lite men inte som man är van vid i övrigt i Skåne, rätt så skyddat läge för att vara här nere. Är ute efter en regntålig blomma, gärna med taggar, bra insynsskydd (är lite rädd för att den ska bli gles, har hört ordet ”storkbent"). Färgönskemål är rosa eller röd - men det går att kompromissa bara blomman är hyfsat regntålig. Det är direkt sol på platsen ca 70% av dagen, resten är skugga.

Ska man kanske göra någon blandhäck för att få det önskade insynsskyddet? Blanda någon "grön" häck (liguster?) med rosor? Eller sätta klematis i rosenhäcken (låter vackert men kanske inte är bra om man måste ta bort det som vissnat ner av klematisen under vintern?)?

Öppen för alla förslag, Med vänlig hälsning Catarina

Odla Svarar: 

Hej!

Jag förstår denna fråga så att du vill ha en 2 meter hög häck? Har du kollat med kommunen om häcken mot vägen får vara 2 m hög där du bor? Vanligen får den vara 1.8 m hög och om den är i en gatukorsning, bara 80 cm hög så att man ser bilarna.

Lera är bara bra för rosor. Sol och lite blåst tåls också bra.

Om du vill ha en taggig, insynsskyddande häck som är tätt ändå ner, ta en titt på olika vresrosor, Rosa rugosa och dess hybrider. Du kan blanda olika sorter men tänk på höjden, välj sorter som är ungefär lika höga så att det blir snyggt. Nejlikrosor, Rosa rugosa 'Groodendortst', finns i olika färger: vit, rosa och mörkrosa. Min favoritsort Rosa rugosa 'Hansa' är storblommig, dubbel och mörkrosa, ljuvligt doftande. Den kan du blanda med andra rugosa-rosor i rosa och vitt om du vill.

Du får dock hålla reda på rotskott, som vresrosorna brukar komma med. Kör över med gräsklipparen där du inte önskar att den ska sprida sig till.

Det är inte så lyckat att blanda olika buskar i rosenhäcken då dessa blir då svåra att klippa. Samma sak gäller klematis som du konstaterar själv. Klematis kan förstås vara i ändarna eller vid grindstolparna, men helst inte inne i roshäcken.

Med vänlig hälsning Sylvia