Rosenbuskar

Carina Starck

Hej Vi flyttade till hus i somras och på tomten finns några rosenbuskar som vi först tänkte gräva upp och slänga bort. Taggigt vill vi inte ha på tomten. Men nu funderar vi på att behålla tre i alla fall och samla dom framför köksfönstret med nån spaljé som stöd (de har inget alls nu). Är det lätt att flytta rosor? Vad ska jag tänka på då jag flyttar dom? Kan jag beskära dom innan eller bör man ta det i två steg beskära först och flytta sen efter nån månad eller tvärtom? Två står i rakt söderläge nu, ovanför en mur och den tredje framför köksfönstret i sydöst läge. Vi tänkte ha samtliga framför köksfönstret där det efter lunch blir lite skuggigt på sommaren. Sen är jag lite nyfiken på vad det kan vara för buskar? Kanske ni kan hjälpa till? Det är en lite dålig bild på dom men alla tre blommade nu sist i november... Den gula tror jag heter Aurora, men jag är inte säker, väldigt lik då jag googlade. Den rosa har jag ingen aning om, blomman var väl 5-8 cm i diameter och busken är rätt yvig med grenar som växer uppåt och sen hänger ner - fast det kan lika väl bero på att de som bodde här innan aldrig beskurit dom. Den tredje har små vita blommor och är inte lika stor och hängande.

Odla Svarar: 

Jag skulle tro att den rosa är 'New Dawn' och den gula är 'Lichtkönigin Lucia', men man kan inte vara helt säker då det finns tusentals rossorter. Jag ser inte bilden på den vita här, så jag kan inte gissa på namnet på den.

Om du har det tjälfritt och jorden är grävbar, kan du klippa ner rosorna nu och flytta dem på en gång till den nya platsen. Annars gör det på våren eller nästa senhöst.

Sylvia