Ros på stam

Anne-Marlene

Jag har fått en ros på stam i kruka och undrar hur jag får den att klara sig i vinter. Skall jag ta ut den ur krukan och plantera den i en rabatt nära huset och täcka den eller skall den vara kvar i krukan och stå i garaget (där finns inget fönster)? Just nu blommar den för fullt och har många knoppar.

Odla Svarar: 

Beroende på var du bor någonstans och vilken sort det är, så är det lite olika bud. Bor du i zon 1 eller kanske 2 i skyddat läge, kan du kanske plantera ut den om den annars är en härdig sort. Skydda den mot värsta frost med torra löv och granruskor över roten och juteväv runt kronan.

Men det säkraste ändå är att ha den i garaget. Låt den nu blomma ute så länge det inte är flera minusgrader. När den tappar bladen, behöver den ju inte ljus, så då kan den stå i garaget. Där bör det vara svalt, bara några plusgrader på vintern. Vattna ibland men bara lite, bara så att den inte torkar ut.

Den ska inte börjar utveckla nya blad i mörker utan först på våren när du tagit ut den igen. Byt till en större kruka och ny jord eller plantera den i rabatten på våren.

Sylvia.