Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Ros på gassande södervägg

Hej!
Jag undrar om det går att odla kläng/buskrosor vid en varm och solig södervägg? Jag har på flera ställen läst att det visst tycker rosor om sol och värme, men en södervägg är För varmt och instängt. De rosor jag hade i åtanke var ljuvliga Mme Plantier och Paul´s Lemon Pillar.

Jag vore ytterst tacksam för svar.
Vänliga hälsningar
Therése

Odla Svarar: 

När vi säger att de inte trivs så bra just på väggen är att det verkligen blir väldigt varmt mot en södervägg när solen gassar på hela dagen, dessutom är det torrt och väldränerat just intill väggen.

Men detta kan man lösa genom att man gör en pergolagång e.d. ca. 1 - 1,5 m från väggen och låter rosorna klättra på pergolan och sedan kanske upp för väggen om de så vill. På så sätt får de det luftigt och inte så varmt. Och de är ju solens barn, så visst trivs de annars på södersidan, bara de får en djup, näringsrik och fuktighetshållande jord med lera i!

Sylvia