Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Rönnbärsgelé

Hej Sylvia!
Vi älskar rönnbärsgelé till söndagssteken... Jag har en fråga som jag har grubblat på i många år. Är det någon skillnad på de rönnbärsträd som växer i trädgårdarna och på de vilda rönnbärsträden? Är det någon speciell prydnadsrönn man planterar i trädgårdarna? Eller kan man använda de rönnbären till gelé precis som de vilda rönnbären? Både bären och träden ser ju ut precis som de vilda. Grannen har ett rönnbärsträd som jag kan få plocka rönnbär på, men de vet inte heller om de bären är ätliga så jag törs koka gelé på dem. Det vore ju mycket enklare för mej om de är ätliga, för då slipper jag klänga omkring på de vilda träden i skogen... 

Tacksam för svar från en mycket funderande Ewa...

Odla Svarar: 

Hej
Jag har nyligen skrivit en större artikel om rönnar.

Här ett utdrag ur artikeln:
Den vanliga, inhemska rönnen Sorbus aucuparia med sina varianter och namnsorter är fortfarande mycket odlingsvärd och härdig, upp till zon 8. Man har tagit fram s.k. E-plantor som är friska och härdiga och mycket väl värda att satsa på.

Jag nämner också att det finns en sort som heter sötrönn, Sorbus aucuparia ’Edulis’. Det är ett träd på 12-15 m med stora klasar av tämligen söta, stora bär som man kan använda till gelé och sylt. Stort träd med stora blad och kraftiga grenar. Zon 6.

Det är denna man ofta ser i villaträdgårdar, så gör ett försök! Inga rönnbär är giftiga, det är bara smaken som varierar. En del smakar just ingenting, andra smakar beskt som räven kunde konstatera...:-)

Så antingen använder du de vilda rönnarnas bär eller någon av sorterna inom S. aucuparia, då tror jag nog att du ska lyckas.

Sylvia