Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Rönnbärsgelé

Hej Sylvia!
Vi älskar rönnbärsgelé till söndagssteken... Jag har en fråga som jag har grubblat på i många år. Är det någon skillnad på de rönnbärsträd som växer i trädgårdarna och på de vilda rönnbärsträden? Är det någon speciell prydnadsrönn man planterar i trädgårdarna? Eller kan man använda de rönnbären till gelé precis som de vilda rönnbären? Både bären och träden ser ju ut precis som de vilda. Grannen har ett rönnbärsträd som jag kan få plocka rönnbär på, men de vet inte heller om de bären är ätliga så jag törs koka gelé på dem. Det vore ju mycket enklare för mej om de är ätliga, för då slipper jag klänga omkring på de vilda träden i skogen...

Tacksam för svar från en mycket funderande Ewa...

Odla svarar:

Hej
Jag har nyligen skrivit en större artikel om rönnar.

Här ett utdrag ur artikeln:
Den vanliga, inhemska rönnen Sorbus aucuparia med sina varianter och namnsorter är fortfarande mycket odlingsvärd och härdig, upp till zon 8. Man har tagit fram s.k. E-plantor som är friska och härdiga och mycket väl värda att satsa på.

Jag nämner också att det finns en sort som heter sötrönn, Sorbus aucuparia ’Edulis’. Det är ett träd på 12-15 m med stora klasar av tämligen söta, stora bär som man kan använda till gelé och sylt. Stort träd med stora blad och kraftiga grenar. Zon 6.

Det är denna man ofta ser i villaträdgårdar, så gör ett försök! Inga rönnbär är giftiga, det är bara smaken som varierar. En del smakar just ingenting, andra smakar beskt som räven kunde konstatera...:-)

Så antingen använder du de vilda rönnarnas bär eller någon av sorterna inom S. aucuparia, då tror jag nog att du ska lyckas.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB