Röksvamp i rabatten

Mia

Hej

Jag har fått oturen att få röksvampar i rabatten och nu har de spridit sig till stengångar och mellan plattor. Jag tänkte att man väl måste gräva bort hela plantan, men så fort man kommer i närheten så puffar de ut rök och således sprider sig igen!!

Finns det något medel man kan använda att kanske vattna över eller bespruta? Tyvärr är dessa svampkolonier nära rosor och andra fina växter som ju inte då får ta skada.

Tacksam för svar!!

Mvh Mia

Odla Svarar: 

Det finns väl något för röksvamparna mumsigt organiskt material att äta i rabatterna. Marken kanske innehåller dött, icke nedbrutet växtmaterial som rötter från gamla träd, stubbar, ris eller grenar som långsamt håller på att brytas ner.

Du har kanske använt dig av träflis eller barkmull som täckmaterial i rabatter? Den kan också vara en bidragande orsak om den råkat innehålla svampmycelier. Men när röksvamparnas ”mat” någon gång tar slut, då minskar också antalet svampar.

Det finns preparat mot häxringar i gräsmattan, det kan du testa. Men prova först att gödsla och kalka marken och se om det stör tillväxten.

För övrigt så är röksvampen i ungt tillstånd när den är fast och helt vit, en god matsvamp....