Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Röksvamp i gräsmattan

Jag har röksvamp i gräsmattan och i en del blomrabatter. Hur gör man för att få bort dem?

Har försökt gräva bort dem men de finns ändå kvar och petar man på dem blir det många fler när de går upp i rök. Vad ska jag göra ?

hälsningar ej svampsugen

Odla Svarar: 

Det finns svampmycel i marken, om det kommer upp svampar . Det växer som en matta under jorden, ibland ned till en och en halv meters djup, så det är inte så lätt att gräva bort det!

Det kan bero på att marken innehåller dött, men inte nedbrutet växtmaterial, som stubbar, ris eller grenar, som håller på att brytas ner. Eller om du har använt träflis eller barkmull som jordförbättring till gräsmattan eller som täckmaterial i rabatter, kan också detta vara orsaken. Men förr eller senare tar svamparnas mat slut och då kommer det färre och färre svampar upp.

Det finns preparat mot svampar i gräsmattan, men prova att gödsla och kalka marken först och se om det gör någon skillnad. Många svampar i gräsmattorna brukar vara hyfsat goda matsvampar, så även röksvampen i ungt tillstånd, så ät upp den!

Sylvia