Rödbladig häck - förslag

Åsa

Hej

Vi har precis köpt nytt hus och ska nu börja med att plantera en häck. Växtzon 2, norrläge, halvskugga. Det ska vara en friväxande häck, 1,5-2 meter. Gärna rödbladig nån gång under året. De vi väljer mellan är:

• Rödbladig smällspirea • Korallkornell • Svart aronia/Slånaronia • Häggmispel • Blodbok • Blodkornell

Har du några generella tips när det gäller dessa? Vi är totala noviser. Vilken är mest lättskött?

Hälsningar Åsa

Odla Svarar: 

Hej

Smällspirea, Physocarpus opulifolius, där föreslår jag att ni istället väljer sorten 'Summerwine' som blir lägre, cirka 1,5 meter. Den här sortens smällspirea är fin och växer snabbt, men den kräver att man beskär den i början så att den ska grena sig och så tar man kontinuerligt bort gamla grenar, de unga grenarna är snyggast.

Blodkornell är samma som korallkornell, Cornus alba 'Sibirica', det är olika lokala namn. Korallkornell är en mycket snygg häckväxt, men kräver att man beskär den i början så att den ska grena sig och så tar man kontinuerligt bort gamla grenar, de unga grenarna är mest färgstarka. Bladen på korallkornell är inte röda annat än på hösten, fast då är de jättefina, lysande röda!

Blodbok, Fagus sylvatica 'Purpurea', blir betydligt högre än 2 meter, så den passar bäst som klippt häck om man inte önskar en väldig hög häck.

Häggmispel, Amelanchier med sorter, har purpurgröna unga blad och en gulröd höstfärg, annars är bladen gröna. En mycket trevlig häckväxt som också ger ätliga bär. Välj dock en något lägre sort, till exempel bärhäggmispel, Amelanchier alnifolia. Lättskött när den väl har kommit igång ordentligt.

Slutligen slånaronia, Aronia prunifolia E, en jättefin häckväxt med lysande höstfärg och ätliga, svarta bär. Liten svartaronia 'Hugin' kanske är för låg om ni vill ha en häck upp till 2 meter, så där passar slånaronia bättre. Lättskött när den väl har kommit igång ordentligt.

Jag tycker att ni bör gå till olika plantskolor och titta på buskarna, kolla även bilder på nätet och titta på alla dessa och bestämma er när ni ser vad ni bäst tycker om. Titta på bilder som är tagna vid olika årstider så att ni ser hela spektrat.

Med vänlig hälsning Sylvia