Robusta rosor till häck

Birgit Stenarv

Hej! Som mittplantering på motorvägen och t.ex.¨som avdelare på stora parkeringsytor blommar just nu kraftiga och "bulliga" rosbuskar i röda och rosa toner. Jag skulle kalla dem mossrosor men jag är osäker på om det är en korrekt benämning.

Jag funderar på om plantering av en sådan rosenhäck kan vara ett alternativ till staket vid vår stuga. För barnbarnens skull behövs nu ca 20 m skydd mot trafiken på vägen. Marken är stenig och hårdarbetad. Jag har därför några frågor om dessa rosor: - Sort/namn? - Lämpligt djup i planteringsgroparna? Planteringsavstånd för att uppnå en tät häck? Bästa planteringstid? - Hur snabbt växer den här typen av ros? Jag förmodar att den inte ska beskäras. Birgit

Odla Svarar: 

Det brukar vara vresrosor, d v s sorter av Rosa rugosa som används till sådana ställen. Det är oömma, lättodlade rosor som inte ställer så stora krav på växtplatsen. Det finns många olika namnsorter i handeln, allt från ca 50 cm höga upp till 2.5 m höga jättar. men jag skulle tro att en mellanhög sort, t.ex. min favorit Rosa rugosa 'Hansa' skulle kunna passa. Eller så gör en blandning av vita, rosa och mörkrosa sorter, bara du kollar att de blir ungefär lika höga.

I bibliotek brukar det finnas en bokserie som heter Rosor för nordiska trädgårdar av Lars-Åke Gustavsson. Be att få titta på den delen med som innehålelr dessa rosor så kan du studera färger, höjder och blomformer i lugn och ro.

Odla kommer att sälja en del sådana rosor till hösten, men det finns krukodlade, stora ex. i plantskolorna just nu, om du vill plantera nu med en gång.

Mvh Sylvia!