Rikligt blommande orkidé

Maja

Hejsan

Jag heter Maja och kan mycket lite om blommor, men har en mycket stor fundering som jag gärna skulle vilja ha svar på. Alla jag känner är lika fundersamma som jag på denna orkidé som jag fick i födelsedagspresent av en god vän detta året.

Det började med att jag fyllde år i februari och fick en liten orkidéplanta med starka blad och ca fem små, vita blommor och några få knoppar. Eftersom jag är väldigt okunnig när det kommer till prydnadsväxter (och i synnerhet orkidéer) tog jag reda på hur man skulle handskas med växten för att undvika att den skulle vissna. Jag gjorde allt enligt konstens alla regler men blomman ville inte lyda och vissnade inom ett par veckor.

Vid det här laget var jag något förargad över att den lilla växten var så självmordsbenägen att jag tillslut tog en sax och klippte av de bitar som hade vissnat, och behöll det som fortfarande var grönt. Sedan ställde jag blomman vid vårt köksfönster direkt i södersol, ovanför ett element, i en glasskål och gav den några svordomar i väntan på att hela plantan snart skulle vissna och dö. Den dog inte.

Istället för att vissna växte det fram flera rötter, två nya blad och en helt ny kvist (eller vad man kallar dessa långa utväxter som letar sig uppåt). De gamla kvistarna fick varsin ny kvist och det tog inte lång tid förrän knoppar kunde synas. Detta hände under sen vår - tidig sommar.

Orkidén har blommat hela sommaren igenom och är nu på gång med att slå ut med sin sextonde blomma. Till att börja med hade den 22 knoppar men tre av dem vissnade och togs bort. Om inget händer de tre sista outslagna knopparna kommer det att bli 19 blommor totalt.

Mina funderingar är då: Vad har jag gjort fel? Eller vad har jag gjort rätt? Är det normalt för en orkidé att ha så många blommor? Jag har bifogat en bild på den och undrar också om det är en sådan orkidé som man kallar för brudorkidé?

Tack så mycket för att ni har läst igenom min lilla berättelse. Kanske orkidén inte är så förbryllande som vi tror att den är, men det vore skönt att till slut få veta varför den är som den är.

Många goda hälsningar Maja

Odla Svarar: 

Ja, det är en brudorkidé, Phalanopsis. Finns i många andra färger också.

Visst har du gjort någonting rätt när den belönar dig så frikostigt! Det var ett himla antal blommor den har fått.

Om du låter den nu vara ifred och bara vattnar den då och då så den inte helt torkar ut, så kan det komma ännu fler blommor på samma stjälk under våren. Så länge stjälken är grön kan det komma fler på den. Blir den torr och brun kan du ta bort den stjälken, det kommer nya sedan.

Själv har jag mina brudorkidéer i amplar framför ett österfönster. Vattnar en gång i vecka ungefär och låter jorden torka upp lite mellan vattningarna. Under sommaren får de svag orkidénäring varannan vecka sådär, och de blommar nästan året om. Det är verkligen tacksamma växter, det enda som kan få dem att dö är nog att vattna för mycket!