Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Riddarsporrar från frö

Hej Sylvia!
Jag har en dröm om många ståtliga riddarsporrar i rabatterna på gammeldags vis men har insett att det blir en dyr historia om jag ska köpa alla plantor färdiga. Har försökt dra upp fröer men det har inte blivit något. Kan du ge mig en utförlig beskrivning på hur jag ska dra upp egna plantor till våren, när jag ska börja, hur plantorna ska härdas m.m.

Tack!
Katarina

Odla svarar:

Jag har också försökt och misslyckats totalt, de vill inte hos mig. Någon har sagt att det är för varmt (?) hos mig, de lär bättre gilla svalare klimat!

Men det ska inte vara något särskilt med att dra upp riddarsporrar från frö. De behöver dock en något högre groningstemperatur, ca. 22 grader eller något mer. Måttlig men konstant fuktighet är mycket viktigt. Börja på våren, mars-april, så i såjord. Plantorna skolas om till kraftigare jord när de är hanterbara och sedan kan de planteras ut efter avhärdning när faran för nattfrost är förbi. Blommar inte det första året.

Riddarsporrar kan också förökas med sticklingar, som tas på försommaren och rotar sig i vatten eller i starkt sandblandad, fuktig jord med undervärme. Större plantor kan också delas på våren eller på hösten.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB