Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Rhododendronplantering

Hej
Har en rabatt i norrläge på ca 1,5 * 4 m. Zon 5. Där vill jag plantera Rhododendron av typen parkrhododendron med lila blommor. Hur långt ifrån husväggen ska de planteras och hur tätt ska de planteras? Kan/ska man förbättra jorden med den torv som säljs handeln och ska den även ha den speciella rhododendronjord som säljs. Hur mycket ska tillsättas? Det är "vanlig matjord" idag på ca 2 dm.

Sedan så undrar jag, eftersom rhododendron blommar på försommaren, om du har något tips på någon perenna som kan samplanteras eller marktäckare som kan planteras under som blommar på sensommaren till tidigt på hösten?

/A

Odla svarar:

Om du har vanlig jord under matjorden, så kan du forsförbättra det hela med okalkad torv som säljs i balar. Blanda i ordentligt! Du behöver inte köpa den speciella rododendronjorden, men om du vill, kan du använda den just till planteringen.

Kolla denna artikel: SurjordsrabattDu kan alltså göra kanter av torvblock så att det hela blir snyggt inramad.

Om du ska plantera parkrododendron som med tiden blir rätt stora, behöver du bara 2 plantor på denna yta, en på vardera ända.

Som underplantering kan man t.ex. tänka sig olika sorters ormbunkar, ljung och blåbär (om platsen är solig) och yviga marktäckande nävor i kanten. Fler förslag finns i ovannämnda artikel.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB